S prvými teplejšími dňami motorkári túžia po jazdení rovnako, ako motor po vysokooktánovom benzíne. Dôležitejšie, ako zahnať absťák po vôni benzínu je však dožiť sa ďalšej sezóny a vrátiť sa z jazdy na rovnakých dvoch kolesách. Venujte príprave na prvú jazdu adekvátnu pozornosť.

Ešte pred tým, ako vyjdete na cestu

Postarajte sa o motorku

Teórií, čím začať je toľko, ako názorov na ideálny zvuk výfuku. Ale aj tak, začnite brzdami. Lebo hoci má motorka väčšiu akceleráciu ako auto, zastaviť ju je neporovnateľne ťažšie.

Skontrolujte brzdové doštičky a brzdovú kvapalinu, ak treba, odvzdušnite celý systém. Niekoľkomesačný oddych na jednom mieste sa mohol podpísať na tlaku v pneumatikách. Skontrolujte prípadné praskliny a dohustite ich na tlak, ktorý je predpísaný výrobcom

Ak nemáte radi prekvapenia v štýle „motorka pred prvou jazdou ani neškrtla”, skontrolujte stav batérie a dobite ju na plnú kapacitu. Je totiž pravdepodobné, že sa počas zimnej odstávky vybila. Olej by ste mali meniť pravidelne, pred prvou jarnou jazdou mu však venujte pozornosť aj mimo servisných intervalov. Skontrolujte jeho hladinu a v prípade potreby ho doplňte.  Najjednoduchším riešením je však nechať si skontrolovať motorku v servise. Máte tak istotu, že na nič nezabudnete a vaša motorka vás nenechá na ceste v ten najnepríjemnejší okamih. Mimochodom, vedeli ste, že predsezónna kontrola trvá približne pol hodinu a v Motokomplexe ju teraz máte zadarmo? Ak váš stroj pripomína skôr prehistorického tvora, čo sa jazdca snaží zahubiť už pri pokuse o naštartovanie, vyberte si novú motorku z našich skladových zásob

Postarajte sa o seba

Jarné slnko je klamlivé. Hoci už príjemne hreje, pri jazde v tieni alebo po západe slnka je vie byť na motorke poriadna zima. Kvalitná termobielizeň je základ, ďalšia teplá vrstva, ktorá príliš neobmedzuje v pohybe a vrchná vrstva, ktorá odolá chladnému vetru z kopcov je jarná must have kombinácia. Ruky by mali ostať v teple, takže bez rukavíc ani okolo komína. Motorkárske oblečenie nie je na parádu, a na jar už vôbec nie. 

Na ceste

Cesty sú na jar plné nástrah a v prípade, že motorku položíte,  je celkom nepodstatné, kto spravil chybu a ako dôveryhodná je vaša výhovorka. Takže jazdite s rozumom. 

Na prvú jazdu sa vyberte bez „ľadvinky”, dajte si s motorkou prvé rande, aby si telo po zime zvyklo na staronové pohyby a situácie na cestách. Choďte tak pomaly, ako vám je pohodlné. Frajerinu nabok, vaša motorka púta dosť pozornosti aj bez kamikadze kúskov za hranicou zákona a zdravého rozumu. Štrk, diery na cestách a mokré mapy po zabudnutých kopách snehu nie sú poľahčujúce okolnosti pri páde. Sú to fakty, s ktorými prosto na jar treba rátať. Doprajte si odstup na brzdenie a predvídanie nerovností. Hoci slnko čoraz viac láka na cesty, jeho teplo je zradné. Pri nižších teplotách asfaltu a pneumatík klesá priľnavosť, rátajte s tým najmä v zákrutách.

Popis

Oči na stopkách

Zíde zo späťáku, zíde z mysle. Doprajte „plechovkárom” čas zvyknúť si na prítomnosť motorkárov na cestách a rátajte s tým, že si vás s prekvapeným výrazom nemusia všimnúť.  Je jedno, na čom jazdíte. Nedovoľte egu, prehnaným ambíciám a zbytočnej frajerine, aby vám pokazili radosť z jazdy. Aj dovolenka je vždy krajšia na sedadle motorky ako v nemocničnej izbe. Jazdite opatrne, na jar obzvlášť. 

Predsezónna kontrola vášho motocykla rukami odborníkov

Zverte prípravu svojho motocykla na nasledujúcu sezónou do rúk odborníkov. Objednajte sa na bezplatnú servisnú kontrolu Vášho motocykla v autorizovanom servise YAMAHA a SUZUKI a vykročte do novej sezóny bezpečne.

Bezplatná servisná prehliadka

Bezplatná servisná kontrola je určená pre všetkých zákazníkov počas celého roka. Trvá približne 20-35 minút a končí výtupným formulárom, v ktorom náš špecializovaný technik zistenia kategorizuje do 3 základných skupín.

Dohodnite si svoju bezplatnú servisnú kontrolu osobne alebo na telefónnom čísle 0904991177 či e-mailom na servis@motokomplex.sk.