Motorka je životný štýl. Kožené bundy a sloboda. No špeciálne motorkárske oblečenie je v prvom rade ochranný prvok, ktorý výrazne ovplyvňuje bezpečnosť a pohodlie jazdca. Nebudeme tu písať o ofúknutých krížoch, ľadvinový pás pozná každý. Pozrieme sa skôr na praktickú stránku. 

Poznámka na úvod

Ušetriť môžete na čomkoľvek, na oblečení to určite nerobte. Investícia sa vám vráti v podobe bezpečnosti a pohodlia.

Dnes motorkárske oblečenie nakúpite aj v potravinových reťazcoch. Myslite na to, že toto oblečenie a doplnky má svoje špecifiká, preto je vždy lepšie nakupovať v špecializovaných obchodoch, kde vám poradia tú najvhodnejšiu možnosť pre vás. Ak dvaja jazdia na rovnakej motorke, neznamená to, že potrebujú rovnaké oblečenie. 

 

Ako vybrat oblecenie na motorku Motokomplex

Povedzte nám, ako jazdíte

Oblečenie vyberajte podľa spôsobu jazdy a terénu v ktorom jazdíte. Ak využívate motorku na presuny do práce, kožená kombinéza nebude to pravé orechové. Závisí aj od toho, či jazdíte len za ideálneho počasia, len po cestách alebo aj v ťažších terénoch. Na športové motorky patrí kožená kombinéza, na dlhočizné výlety krajinou nepremokavé materiály. Účelu treba prispôsobiť nielen výber samotného stroja, ale aj oblečenia. Neexistuje niečo ako univerzálne oblečenie. 

Lietajúce hrozby

Drobný hmyz, osy a čmeliaky nie sú nebezpečné, ak sedíte niekde na terase. Ak sa s nimi stretnete v rýchlosti povedzme sto kilometrov, budete mať pocit, ako by vás trafil kameň. Drobný štrk v zákrutách a kúsky konárov na krajnici môžu nepekne poškriabať pokožku. Pred tým všetkým motorkárske oblečenie spoľahlivo ochráni. 

Pády

Ten, kto nepadá, jazdí pod svoje možnosti. Ak spadnete v plnej premávke alebo na parkovisku plnom ľudí, asi sa zhodneme na tom, že pošramotené ego vyliečite ľahšie, ako rozmliaždený členok. Koža alebo aj kvalitné textilné materiály vás ochránia v prípade, že sa budete po ceste šúchať pár metrov. Ako sa obnažená koža správa na ceste? Ak ste niekedy strúhali uhorku na šalát, máte celkom jasnú predstavu. 

Ako vybrat oblecenie na motorku Motokomplex

Správna veľkosť

Motorkárske oblečenie nie je úzke pre to, aby vynikli vaše krivky. Sú pod ním ukryté rôzne chrániče, ktoré plnia svoju úlohu len vtedy, ak sú na správnom mieste. V prípade pádu zrejme nebudete mať čas, aby ste si ich upravili. Iste, je to možno trochu na úkor pohodlia, ale je to o zvyku. 

Kvalitné topánky

Alfa a omega motorkárskeho oblečenia je obuv. Ochránia vás pred kamienkami, konármi a vodou. Kvalitná podrážka musí odolávať oleju a benzínu, nesmie šmýkať. Musí poskytovať dostatočnú stabilitu, keď potrebujete motorku udržať v stoji. Ak vám motorka spadne na nohu, vystužené členky zabránia škaredým zraneniam. 

Vrtochy počasia

Ak jazdíte len okolo komína, dážď nie je problém. Ak sa chystáte precestovať pol Slovenska, investujte do nepremokavého oblečenia. Cestovať 500 kilometrov v daždi nemusí byť katastrofa, ak ste v suchu. 

Spodné prádlo

Áno, aj termoprádlo môže byť vhodné, ale aj úplne nevhodné na motorku. Švy na stehnách a zadku sú absolútne tabu. To, čo napríklad pri turistike nerobí problém, vám na motorke urobí nepríjemne hlboké odreniny. 

Večná dilema: koža alebo textil

V zásade platí, že textil je dobrou voľbou na civilné jazdenie, koža určite patrí na športové a pretekárske motorky. Oba materiály majú svoje pre a proti. 

Ako vybrat oblecenie na motorku Motokomplex

Koža

Poctivá hovädzia koža je odolná voči oderu, navyše priľne tesne na telo a udrží chrániče na správnom mieste pri páde. Nevýhodou je slabšia odolnosť voči dažďu, menšie pohodlie v horúcom počasí a ťažšia údržba. Ak premoknete do nitky, koženú kombinézu budete sušiť aj dva dni. 

Textil

Moderné textilné materiály odolajú vetru aj dažďu (ak si vyberiete nepremokavé). Pri dlhších výletoch v porovnaní s kožou poskytujú viac pohodlia. Daňou za pohodlie je skoršie predratie, riziko posunutia chráničov pri páde a kratšia životnosť. 

Podčiarnuté a zhrnuté

Nepodceňujte výber oblečenia na motorku a vždy zvážte terén a váš štýl jazdenia. Je to predovšetkým bezpečnostný prvok, na ktorom sa neoplatí šetriť. Ak potrebujete poradiť, navštívte špecializovaný obchod, napríklad ten náš.

Navštívte náš showroom Motokomplex v Žiline a vyberte si zo širokej ponuky moto oblečenia pre každého. Náš personál sú tiež motorkári telom aj dušou a radi vám poradia s výberom toho najsprávnejšieho ohaku pre vás.
Navyše, pri kúpe motorky získate u nás -10% zľavu na kompletné oblečenie. 

Tešíme sa na vás

Predaj/Servis: 0904991177