Idete prvýkrát na motorke na dovolenku? Slovensko prejdete krížom za jeden deň, v zahraničí to môže byť veselé. Dali sme dokopy praktické rady, ako sa na zahraničnú cestu na motorke pripraviť. 

Praktický základ

Hotovosť, náhradné kľúče spolu s kópiou dokladov si uložte do iného oblečenia, ako máte aktuálne na sebe. To všetko sa vám zíde, ak by ste ich stratili alebo vás okradnú. 

Poistenie nepodceňujte. Ak sa vám alebo vašej motorke niečo stane, s poistením účet z nemocnice alebo servisu nebudete musieť splácať do dôchodku. Väčšina komerčných poisťovní má asistenčné služby na celkom slušnej úrovni, pomôžu vám, ak sa stane niečo neočakávané. 

Lieky. Samozrejme všetky, ktoré užívate na predpis plus niečo od hnačky, horúčky, bolesti a alergie. 

Jedlo a voda. Aj keď plánujete prespať v hoteli a jesť v civilizácii, majte pri sebe pohotovostné jedlo a vodu. Náhoda je blbec. Ak chytíte defekt, uzáveru cesty alebo len zablúdite, rýchly zdroj energie a tekutín oceníte. 

Náradie. Nie je to pravidlo, je dobré mať aspoň základ. Sada na opravu gúm, sťahovacie pásky a lepiaca páska. Áno, znie to ako sada na opravu trabanta, ale ak už máte pár pádov za sebou, sami viete, čo všetko sa dá vyriešiť lepiacou páskou. 

Pri náradí ešte zostaneme. Dobrý nôž je praktická záležitosť, no v niektorých krajinách je považovaný za zbraň. V Nemecku môžete mať nôž s pevnou čepeľou do 12 centimetrov, v Británii vám musí stačiť zatvárací nožík s maximálnou dĺžkou čepele do 7,62 centimetra. Neriskujte problémy a zoberte si radšej multifunkčný nástroj s kliešťami a otváračom na konzervy. 

 

Rýchlostné limity a legislatíva

Pred cestou si naštudujte rýchlostné limity a zákony v danom štáte. Pokrčenie pliec a neznalosť cudzieho jazyka vás neospravedlní. Nemusíte poznať celú maďarskú zbierku zákonov, naštudujte si to, čo by sa vás mohlo týkať. 

Kým u nás môžete ísť po diaľnici 130, v Dánsku je to len 110, vo Francúzsku sa maximálna povolená rýchlosť na diaľnici mení podľa toho, či prší (vážne, ak je mokrá vozovka, platí znížená rýchlosť). Je lepšie ísť na istotu a poznať dopravné predpisy konkrétnej krajiny, ako sa spoliehať, že vás nechytia.

V Rakúsku vás môže hliadka odstaviť kvôli príliš hlučnému výfuku. To, že na motorkárskych fórach ľudia prisahajú, že to žiadny policajt neriešil, ešte neznamená, že sa to nemôže stať vám. Na Balkáne si od vás pri prechode hraníc vypýtajú potvrdenie o poistení.  

 

dlha cesta na motorke

Mýta a poplatky

Overte si, kde vám treba diaľničnú známku a kde zaplatíte mýto priamo na mieste. Nespoliehajte sa na to, že vás nechytia. Pozdravy zo zahraničia nebývajú lacné. 

Oblečenie

Motorka nie je auto, kde narvete pre každú insta storku nové oblečenie plus plesové šaty. Zredukujte svoju batožinu tak, aby ste ju odniesli na chrbte v asi 100 litrovom batohu. Približne toľko zvládnete odviezť na motorke. Úplne postačí jedno oblečenie, ktoré máte na sebe a jedno náhradné. 

Základom je nepremokavé oblečenie a topánky, ak pôjdete povedzme 600 kilometrov v daždi, určite ho oceníte. Koža na dlhé cesty nie je top voľba, ak zmoknete, kombinézu budete sušiť dva dni, textil uschne za noc. 

Komfortné oblečenie na motorku od prádla po bundu si otestujte ešte pred výletom. Ak pôjdete len okolo komína, dá sa to prežiť, ale ak dáte denne stovky kilometrov, tlačiaci šev sa zmení na boj so sebou samým. 

Nocľah

Ak plánujete prespávať v hoteloch, tento bod pokojne preskočte. Ak budete cestou stanovať, venujte svojmu dočasnému nocľahu pozornosť. Vyberajte motorkárske stany, ktoré sú po zbalení dostatočne malé, aby vošli do moto kufríka. Klasické turistické stany majú dlhé rúrky a nemusia sa zmestiť. Hmotnosť nie je najdôležitejší parameter, pozerajte skôr rozmery po zbalení. To isté platí aj o spacákoch. 

Jazyková bariéra

V Škandinávii sa po anglicky dohovoríte bez väčších problémov. Na Balkáne, ale aj v susednom Maďarsku s ňou veľa vody nenamútite. Pripravte si slovník aspoň základných pojmov v jazyku krajiny, do ktorej sa chystáte. Malou prípravou si ušetríte komické scénky pri pokusoch dohovoriť sa rukami nohami kdesi na vidieku. 

Zostaňte v spojení

Aj menší pád dokáže spoľahlivo znefunkčniť väčšinu mobilov. Do batožiny si pribaľte jeden náhradný, plus nabité powerbanky

Ak cestujete sami, posielajte niekomu doma aspoň základné informácie o tom, kde sa práve nachádzate a kam sa chystáte ďalej. Ak by ste sa stratili, budú mať aspoň približnú predstavu, kde sa asi nachádzate.

Nie, nechceli sme písať o technickej príprave motorky. Len blázon by vyrazil na cestu s motorkou v žalostnom technickom stave. Dovolenka na motorke je iná ako výlet autom. O tom, aké zážitky si z nej prinesiete rozhoduje príprava. Šťastné cesty!

Oslovte nás a nechajte svoju motorku skontrolovať profesionálnym servisom. 
0904 991 177
servis@motokomplex.sk